Quantcast
Channel: Eatwell »βιταμίνη D
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

H ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με την παχυσαρκία!

$
0
0

Eating+the+Sun

Το υπερβάλλον σωματικό βάρος μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια στη βιταμίνη D, ένα θρεπτικό συστατικό που βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου συμβάλλοντας έτσι στην καλή υγεία των οστών. Ωστόσο, το αντίστροφο δεν φαίνεται πως ισχύει. Πιο συγκεκριμένα, η ενίσχυση των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα δεν μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Αυτό τουλάχιστον προτείνουν τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση “PLOS Medicine” στις αρχές του μήνα. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε 10% αύξηση του ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος), ένα άτομο θα πρέπει να αναμένει μία 4,2% πτώση στα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα.

Χρησιμοποιώντας τις γενετικές πληροφορίες από περισσότερους από 42.000 εθελοντές σε σύνολο 21 μελετών, Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι επιδημιολόγοι ανίχνευσαν 12 γονίδια που σχετίζονται με το ΔΜΣ και 4 που σχετίζονται με τη βιταμίνη D σε άτομα διαφόρων κατηγοριών σωματικού βάρους. Οι ερευνητές βρήκαν πως τα άτομα με γενετική προδιάθεση στο να είναι παχύσαρκα έτειναν να έχουν και τα γονίδια που σχετίζονται με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ανεξάρτητα από την ποσότητα της βιταμίνης που προσλαμβάνει ένα παχύσαρκο άτομο, τα γονίδιά του πιθανότατα να μην του επιτρέψουν να επιτύχει τα επιθυμητά επίπεδα στο αίμα.

Ωστόσο, το να έχει κανείς τα γονίδια που σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D δεν σημαίνει απαραίτητα πως το συγκεκριμένο άτομο είναι καταδικασμένο να είναι παχύσαρκο. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τη συγκεκριμένη παρατήρηση χρησιμοποιώντας γενετικά δεδομένα από 46 μελέτες που συμπεριλάμβαναν σχεδόν 124.000 εθελοντές. “Οι παχύσαρκοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως είναι πολύ πιθανό να μην είναι πλήρεις σε βιταμίνη D”, σχολιάζει η Elina Hyppönen, συγγραφέας της μελέτης. “Εάν μειώσει κάποιος το ΔΜΣ του ή περιορίσει το σωματικό του λίπος, τα επίπεδα βιταμίνης D είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν”, συμπληρώνει.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης για τη σχέση ανάμεσα στα επίπεδα της βιταμίνης D και της παχυσαρκίας εκτείνονται μόνο προς αυτή την κατεύθυνση: η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάζει τα επίπεδα της βιταμίνης D, η βιταμίνη D ωστόσο δεν φαίνεται να επηρεάζει την παχυσαρκία. Προγενέστερες μελέτες είχαν εξετάσει κατά πόσο η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να χάσουν βάρους αυξάνοντας το μεταβολισμό των λιποκυττάρων ή περιορίζοντας τη φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Σε κλινικές μελέτες, τα άτομα που λάμβαναν βιταμίνη D σε σχέση με placebo είχαν καταφέρει να χάσουν ελάχιστο βάρος.

Κυριακού Κατερίνα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

ΠΗΓΗ:
Vimaleswaran KS, Berry DJ, Lu C, Hyppönen E, et al. Causal Relationship between Obesity and Vitamin D Status: Bi-Directional Mendelian Randomization Analysis of Multiple Cohorts. PLoS Med. 2013 Feb;10(2):e1001383.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images

Trending Articles



Latest Images